Uutiset9.12.2021

Koronapassi mahdollistaa kevään 2022 tapahtumien järjestämisen Suomessa

Tulevan vuoden messut ja tapahtumat tullaan Suomen messutaloissa järjestämään suunnitelmien mukaan.  Messu- ja tapahtumajärjestäjät ry:n jäsenyritykset ottavat koronapassin käyttöön kaikissa kevään 2022 tapahtumissaan, mikäli tapahtumia koskevat viranomaisrajoitukset sitä edellyttävät. Koronapassi mahdollistaa tapahtumien järjestämisen täysimittaisesti ja terveysturvallisesti.

”Ilman koronapassia tapahtumien järjestäminen on vaikeaa. Mikäli aluehallintovirasto rajoittaa tapahtumien järjestämistä tai osallistujamääriä myös ensi vuoden puolella, otamme koronapassin heti käyttöön kaikissa tapahtumissamme. Näin pystymme järjestämään tapahtumat terveysturvallisesti ja täysimittaisesti ilman rajoituksia. Asiakkaat voivat luottaa siihen, että tapahtumat järjestetään suunnitellusti”, sanoo Messu- ja tapahtumajärjestäjät ry:n puheenjohtaja Marja Pekkanen.

Tällä hetkellä koronapassin käyttö edellyttää viranomaisrajoituksia – lakimuutosta toivotaan

Koronapassin (EU:n digitaalinen koronatodistus) voi nykylainsäädännön mukaan ottaa yleisötilaisuuksissa käyttöön vain silloin, kun tapahtumiin kohdistuu viranomaisrajoituksia. Rajoituksen kohteena olevat toimijat voivat edellyttää asiakkailtaan koronapassin näyttämistä sisäänpääsyn yhteydessä.

Ihmisten terveys ja turvallisuus ovat messujärjestäjille ensisijalla. Ala seuraa jatkuvasti pandemian kehittymistä ja reagoi nopeasti viranomaisten asettamiin rajoituksiin sekä suosituksiin.

”Koronapassi on tapahtuma-alalle erittäin tarpeellinen työkalu ja olemme valmiita käyttämään sitä niin kauan kuin tarve vaatii. Nyt tapahtumajärjestäjä saa ottaa koronapassin käyttöön vain silloin, jos alueella on voimassa viranomaisrajoituksia. Lakia tulisi pikaisesti muuttaa niin, että koronapassin käyttö on mahdollista tarvittaessa muutenkin, jotta tapahtumajärjestäjät voivat suunnitella toimintaansa luottavaisesti pitkällä tähtäimellä”, sanoo Pekkanen.

Koronapassin saa käyttöön Omakannasta. Tapahtumakävijän tulee lisäksi varautua todistamaan henkilöllisyytensä. EU:n koronatodistus on voimassa, mikäli on ottanut koronarokotukset, saanut negatiivisen koronatestituloksen 72 tunnin sisään tai sairastanut koronavirustaudin 180 päivän sisällä. Koronapassin saavat myös ne henkilöt, jotka ovat sairastaneet koronan ja saaneet yhden koronarokotuksen. Koronatodistuksen lukija ei kerää tai tallenna terveystietoja tai muita tietoja.

Messu- ja tapahtumajärjestäjät ry kattaa ammattimaisen messujärjestämisen Suomessa. Jäseniä ovat Suomen Messut Osuuskunta, Tampereen Messut Oy, Turun Messukeskus Oy, Lahden Messut, Jyväskylän Messut Oy, Pohjois-Suomen Messut ry., Pohjanmaan Expo Oy, Suomen Asuntomessut Osuuskunta, Mediapro Messut Oy, Riihimäen Messut Oy ja KPK Events. Messut ja muut messukeskuksissa järjestetyt tapahtumat toivat Suomessa vuonna 2019 järjestämispaikkakunnilleen yli puolen miljardin euron tulovirran (Taloustutkimus 4/2021). Normaalivuosina eri puolilla Suomea järjestetään vuosittain noin 150 erilaista messutapahtumaa ja niihin osallistuu yli 1,5 miljoonaa kävijää. | www.messutsuomessa.fi

Lisätietoja: Messu- ja tapahtumajärjestäjät ry, puheenjohtaja Marja Pekkanen, marja.pekkanen@turunmessukeskus.fi, puh. 040 545 7766