Uutiset20.5.2021

Messukeskus: ”Onko tapahtuma lainsäätäjälle kirosana?”

Messukeskus Helsinki tervehtii ilolla huvipuistojen ja kesäterassien avaamista mutta perää yhtäläisiä mahdollisuuksia tapahtumien avaamiseen. ”Rajoitukset ovat mielivaltaisia ja tapahtuma-alan syöksy yhä huolestuttavampi”, sanoo Messukeskuksen toimitusjohtaja Anni Vepsäläinen.

Helsingin Sanomat kertoo torstaina 20.5. ilmestyneessä numerossaan huvipuistojen avautumisesta ja Vallilan konepajalle kaavaillusta jättiterassista. Uutiset ovat erittäin tervetulleita rokotuskattavuuden edetessä ja tautitilanteen parantuessa.

Samaan aikaan Messukeskus kuitenkin joutui vain muutama päivä sitten perumaan toukokuun lopulle suunnitellun moottoripyörien koeajotapahtumansa viranomaisrajoitusten vuoksi. Koeajotapahtuman oli määrä toteutua Messukeskuksen pysäköintialueella, muutaman sadan osallistujan ulkoilmatapahtumana, ajanvarauksella, turvavälein ja tiukoin hygieniajärjestelyin.

Messukeskus on tunnettu koronaturvallisena toimijana, joka sai vastikään ensimmäisenä pohjoismaisena tapahtumatalona COVID 19 -sertifikaatin tunnustuksena esimerkillisestä työstä koronaturvallisuuden hyväksi.

– Miten on mahdollista, että ravintolan terassilla voi samaan aikaan oleskella 1000 ihmistä, mutta koeajopäivät jouduttiin perumaan? Tapahtumajärjestäjänä koemme tämänhetkiset rajoitukset mielivaltaisina. Niistä puuttuu kokonaan tasapuolisuus ja logiikka, jyrähtää Messukeskuksen toimitusjohtaja Anni Vepsäläinen.

THL:n johtaja Mika Salminen sanoo STT:n haastattelussa 20.5. että tapahtuma- ja ravintolarajoitusten välinen epäsuhta ei ole perusteltavissa terveysturvallisuudella. Salmisen mukaan epäsuhta rajoituksissa johtuu puhtaasti siitä, miten lainsäädäntö on teknisesti rakennettu. Ravintoloita koskee tietty lainsäädäntö ja muita toimijoita toisenlainen lainsäädäntö. Saman huolen ovat tuoneet esiin monet ministeritkin.

Yli vuoden kestänyt kriisi uhkaa koko tapahtuma-alaa Suomessa. Vepsäläinen kysyy, onko tarkoitus näivettää kokonainen ala ja rapauttaa Suomessa toimivien yritysten kilpailukyky suhteessa naapurimaiden vastaaviin toimijoihin.

Tapahtumat ovat talousalueillaan merkittäviä työllistäjiä ja tulon muodostajia. Messukeskuksen talousvaikutus pääkaupunkiseudulle oli pandemiaa edeltävänä vuonna 2019 ennätykselliset 357 miljoonaa euroa. Talousvaikutus kutistui 80 prosentilla, kun toiminta jouduttiin ensimmäisenä pandemiavuonna 2020 kokonaan pysäyttämään. Pääkaupunkiseudun ravintolat, hotellit, taksit ja muu elinkeinoelämä menettivät tämän seurauksena lähes 300 miljoonan euron tulovirran.

Messukeskus on ihmisläheinen media ja turvallisuudestaan palkittu tapahtumatalo, joka luo kasvua aitojen kohtaamisten kautta. Suomen suurin tapahtumajärjestäjä tuottaa laadukkaita tapahtumia sekä vuokraa tilojaan ja palvelujaan live-, hybridi- ja virtuaalitapahtumien areenaksi. Messukeskuksen tapahtumissa vieraili vuonna 2019 1,1 miljoonaa vierasta. www.messukeskus.com | @messukeskus

Lisätietoja: Messukeskus Helsinki, toimitusjohtaja Anni Vepsäläinen, puh. 040 040 0074, anni.vepsalainen@messukeskus.com, markkinointi- ja viestintäjohtaja Maria Mroue, puh. 050 393 4974, maria.mroue@messukeskus.com